Domaine GADAIS Pèr et Fils
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Muscadet Sèvre et Maine sur lie - La Grande Réserve du Moulin

Presentation

Muscadet Grande Réserve du Moulin

Grown on the terroir of La Haye-Fouassière, around the Moulin de la Faubretière mill, the Melon de Bourgogne grape variety used for this wine reveals an unequalled minerality.

You are sure to be seduced by the ever so subtle pearling of this Muscadet "La Grande Réserve du Moulin" sur Lie. The perfect accompaniment for grilled fish, such as red mullet.

  • Muscadet Grande Réserve du Moulin
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Terroir and vinification

  • Muscadet Grande Réserve du Moulin
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The Moulin de la Faubretière overlooks this sloping, south-facing vineyard, from which the bell tower and vines of Saint-Fiacre can be seen. The surrounding plots are rocky, steep and always well ventilated. Benefitting from the Sèvre Nantaise River that flows at its foot, this terroir comprised of orthogneiss produces a subtle, racy Muscadet.

On their vines around 30 years of age, the grapes always attain full ripeness very quickly. Following a cold static settling of 24 hours, the use of carefully selected yeasts allows for a slow fermentation. During 12 to 15 days, temperatures are maintained between 18° and 20°C to conserve the wine's full aromatic potential. Ageing on lees up until spring lends the wine pearls and aromatic complexity.

Tasting & accompaniment

This oceanic Muscadet goes hand in hand with seafood, as well as fish, either grilled or served with a sauce (in particular, the traditional beurre blanc sauce of Nantes). We also recommend that you try this wine with asian cuisine.

With an ageing capacity of around 5 years, this Muscadet is ideally enjoyed at a temperature of between 8° and 10°C.

Pressbook ...


Millésime 2011 : "Tendu dès l'attaque, ce vin se révèle nerveux et coulant." [Le guide Bettane & Dessauve des vins de France 2013]

Millésime 2010 : "C'est tendu, salin, complexe et il y a du fond. On est dans l'élégance ferme et saline." [Le guide Bettane & Dessauve des vins de France 2012]

Guide Bettane Desseauve

Millésime 2005 : "Ce Muscadet aux notes Saline mêle habilement des notes citronnées et minérales. Tendu et raçé, il ouvre son allonge au gré de la fraîcheur et d'une belle concentration."

Millésime 2002 : "Oui, le Muscadet est un vin de garde ! La preuve en est avec ce millésime 2002 porté par des touches de noisette et de miel de bruyère. La bouche se distingue entre gras et fraîcheur naturelle du Melon de Bourgogne."

Guide Gault Millau

Millésime 2010 : "Deux ans après, il n'a rien perdu de sa fraîcheur et a évolué avec élégance sur des notes d'épices blanches. Epanoui et délicieux aujourd'hui." [Le guide des meilleurs vins à moins de 20 € de la Revue des vins de France 2013]

Millésime 2009 : "Belle maturité au nez comme en bouche, avec en fin de bouche l'iode et un léger perlant."

Guide Vert RVF

 

L'abus d'alcool est dangereux pour la santé, à consommer avec modération.
Romain GADAIS © 2011